Daerah Dalat adalah salah satu Daerah yang terkenal dengan pelbagai aktiviti atau acara "Lumba Perahu" dan Karnival.

Walaupun tidak mempunyai tarikan seperti kawasan lain ( OYA / MUKAH ) yang mempunyai pantai dan laut,tetapi Daerah Dalat mempunyai pelbagai aktiviti atau karnival yang menarik perhatian seluruh kawasan Mukah sekitarnya,ia mampu menaikkan nama Dalat sebagai penganjur utama pelbagai aktiviti yang dijalankan baik dari kawasan Dalat mahupun luar kawasan.

Selain daripada itu,Dalat mempunyai taman "KELIDIENG" untuk kawasan rekreasi penduduk setempat yang mempunyai pelbagai kisah menarik di sebalik "KELIDIENG" tersebut.Tambahan itu,kerajaan kita telah menambahbaik struktur jalan/trek STADIUM DALAT untuk kepentingan dan kegunaan penduduk sekitar.

 

KARNIVAL BALAU

Hanya dilakukan 1 kali dalam setahun.Pelbagai agensi swasta dan kerajaan yang menyertai.Tidak lupa juga,pelbagai bangsa sekitar sarawak turut memeriahkan karnival ini dari segi menyertai pertandingan dan jualan.

 

PESTA SAUG DALAT

Saug Labik Adan....yihaaaaaaaaa!Slogan sinonim untuk meraikan Pesta ini.Pesta yang melibatkan Perlumbaan Bot Enjin dan Kayuhan.Selain acara sukan air,penganjur juga akan mengadakan DALAT KITCHEN dan pelbagai aktiviti menarik.

 

KAUL

Siapa yang tidak mengenali "KAUL".Kaul adalah satu upacara tradisi turun temurun kaum asal Melanau.Ia dilakukan,setiap tahun dan yang menariknya kaul ini diadakan untuk setiap kawasan seperti Medong, Sg Ud , Sg Kut.Upacara ini dipercayai sebagai tanda terima kasih kepada "IPOK" penjaga laut dan menjaga kawasan setempat.

 

UNIK NYA DALAT...JOM RAIKAN BERSAMA :)