KISAH KEJAYAAN CELIK IT Q2 2024

CELIK IT - MOHAMAD HAZIEQ

NAMA                 : MOHAMAD HAZIEQ MOHD. SHAROL

UMUR                 : 11 TAHUN

AHLI                    : 2022

Latar belakang

Hazieq merupakan salah seorang pelajar sekolah rendah. Dia merupakan seorang pelajar yang cerdas di sekolahnya. Dia telah didaftarkan oleh ibu bapanya untuk menjadi ahli di NADI Pekan Dalat kerana ingin dia mempelajari asas ICT. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Hazieq kurang didedahkan dengan komputer dan kemudahan ICT. Sebelum melibatkan diri dan mengikuti kelas di NADI Pekan Dalat dia tidak pernah menggunakan komputer dan tidak tahu menggunakan kemudahan ICT. 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan NADI

Hazieq seorang yang aktif dan sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti yang dijalankan dan pernah terlibat semasa hari bersama komuniti NADI Pekan Dalat. Selain itu, beliau juga pertama kali menggunakan komputer di NADI Pekan Dalat serta mempelajari perisian Microsoft Office seperti Microsoft Word dan suntingan imej. Hazieq dilihat semakin mahir menggunakan perisian tersebut setelah mengikuti Kelas Asas ICT yang diadakan pada setiap minggu di NADI Pekan Dalat. Selain itu, Hazieq juga turut mempelajari cara untuk melayari internet menggunakan Google Chrome bagi memuat turun imej dan mencari maklumat.

405123454 743643911134135 144368122736656801 n

KISAH KEJAYAAN CELIK IT Q1 2024

CELIK IT - MOHAMAD IZZARIEL

NAMA                 : MOHAMAD IZZARIEL MOHD. SHAROL

UMUR                 : 10 TAHUN

AHLI                    : 2022

Latar belakang

Izzariel merupakan salah seorang pelajar sekolah rendah. Dia merupakan seorang pelajar yang cerdas di sekolahnya. Dia telah didaftarkan oleh ibu bapanya untuk menjadi ahli di NaDi Pekan Dalat kerana ingin dia mempelajari asas ICT. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan NaDi

Izzariel kurang didedahkan dengan komputer dan kemudahan ICT. Sebelum melibatkan diri dan mengikuti kelas di NaDi Pekan Dalat dia tidak pernah menggunakan komputer dan tidak tahu menggunakan kemudahan ICT. 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan NaDi

Izzariel seorang yang aktif dan sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti yang dijalankan dan pernah terlibat semasa hari bersama komuniti NaDi Pekan Dalat. Selain itu, beliau juga pertama kali menggunakan komputer di NaDi Pekan Dalat serta mempelajari perisian Microsoft Office seperti Microsoft Word dan suntingan imej. Izzariel dilihat semakin mahir menggunakan perisian tersebut setelah mengikuti Kelas Asas ICT yang diadakan pada setiap minggu di NaDi Pekan Dalat. Selain itu, Izzariel juga turut mempelajari cara untuk melayari internet menggunakan Google Chrome bagi memuat turun imej dan mencari maklumat.

419159943 773359031495956 2438231749754513204 n

KISAH KEJAYAAN CELIK IT Q4 2023

CELIK IT - DAINIEL EIRFAN BIN DAHLAN

ASAS KOMPUTER & MICROSOFT OFFICE

NAMA                 : DAINIEL EIRFAN BIN DAHLAN

UMUR                 : 11 TAHUN

AHLI                    : 2022

Latar belakang

Dainiel merupakan salah seorang pelajar sekolah menengah. Dia merupakan seorang pelajar yang cerdas di sekolahnya. Dia telah didaftarkan oleh ibu bapanya untuk menjadi ahli di PEDi Pekan Dalat kerana ingin dia mempelajari asas ICT. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Dainiel kurang didedahkan dengan komputer dan kemudahan ICT. Sebelum melibatkan diri dan mengikuti kelas di PEDi Pekan Dalat dia tidak pernah menggunakan komputer dan tidak tahu menggunakan kemudahan ICT. 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Dainiel seorang yang aktif dan sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti yang dijalankan dan pernah terlibat semasa hari bersama komuniti PEDi Pekan Dalat. Selain itu, beliau juga pertama kali menggunakan komputer di PEDi Pekan Dalat serta mempelajari perisian Microsoft Office seperti Microsoft Word dan suntingan imej. Dainiel dilihat semakin mahir menggunakan perisian tersebut setelah mengikuti Kelas Asas ICT yang diadakan pada setiap minggu di PEDi Pekan Dalat. Selain itu, Dainiel juga turut mempelajari cara untuk melayari internet menggunakan Google Chrome bagi memuat turun imej dan mencari maklumat.

3dcc7430-5299-4cac-86a4-b091ee07bd07

USAHAWAN 1 (2024) - SIM SIEW LING

Menjual ais kepal 

NAMA                 :  SIM SIEW LING 

UMUR                 : 40 TAHUN

AHLI                    : 2017

Latar belakang

Puan Sim Siew Ling merupakan seorang surirumah dan juga seoaran usahawan Ais Kepal di Kiosk Dalat Waterfront. Dia seronok menjalankan perniagaan secara dalam talian kerana ia mampu membantu menjana sumber kewangan beliau. Namun beliau belum tahu lebih lanjut mengenai perniagaan secara dalam talian serta cara mempromosikan produknya secara dalam talian.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan NaDi

Pada mulanya, promosi secara lebih meluas tidak dilakukan kerana dia masih kurang pengetahuan dalam mempromosikan produk tersebut dan kurang tahu medium apa lagi yang boleh digunakan. Namun dia tidak berputus asa kerana semua itu masih boleh dipelajari melalui kursus mahupun bengkel usahawan di sekitar tempat kediamannya. Oleh itu, dia mencari alternatif lain melalui program dan kelas usahawan yang dijalankan di NaDi.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan NaDi

Puan Sim mula terlibat secara dalam kursus mahupun bengkel untuk usahawan yang dijalankan di sekitar Dalat. Dia mengikuti kelas asas keusahawanan yang dijalankan di NaDi. Melalui medium ini, dia lebih aktif dalam mempromosikan produk jualan dan mendapat lebih banyak perhatian dan permintaan daripada pembeli.

 

FB IMG 1709279308880

KISAH KEJAYAAN CELIK IT Q3 2023

CELIK IT - NUR FIRZANAH BINTI SALEM

ASAS KOMPUTER & MICROSOFT OFFICE

NAMA                 : NUR FIRZANAH BINTI SALEM

UMUR                 : 12 TAHUN

AHLI                    : 2018

Latar belakang

Nur Firzanah merupakan salah seorang pelajar sekolah rendah. Dia merupakan seorang pelajar yang cerdas di sekolahnya. Dia telah didaftarkan oleh ibu bapanya untuk menjadi ahli di PEDi Pekan Dalat kerana ingin dia mempelajari asas ICT. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Nur Firzanah kurang didedahkan dengan komputer dan kemudahan ICT. Sebelum melibatkan diri dan mengikuti kelas di PEDi Pekan Dalat dia tidak pernah menggunakan komputer dan tidak tahu menggunakan kemudahan ICT. 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Nur Firzanah seorang yang aktif dan sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti yang dijalankan dan pernah terlibat semasa hari bersama komuniti PEDi Pekan Dalat. Selain itu, beliau juga pertama kali menggunakan komputer di PEDi Pekan Dalat serta mempelajari perisian Microsoft Office seperti Microsoft Word, Power Point dan suntingan imej. Nur Firzanah dilihat semakin mahir menggunakan perisian tersebut setelah mengikuti Kelas Asas ICT yang diadakan pada setiap minggu di PEDi Pekan Dalat. Selain itu, Nur Firzanah juga turut mempelajari cara untuk melayari internet menggunakan Google Chrome bagi memuat turun imej dan mencari maklumat

347620140 665063465658847 5097397023289732092 n